phone
Η ομορφιά δεν είναι ακριβή. Ρωτήστε για τις τιμές μας

Γυναικομαστία ή Σμίκρυνση μαστού

Σαν γυναικομαστία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μία καλοήθη διόγκωση του μαστού στον άνδρα, ώστε να μοιάζει με γυναικείος.
Η μεγέθυνση αυτή μπορεί να αφορά ένα ή περισσότερα από τα τρία συστατικά του μαστού, που είναι η καταβολή του μαστικού αδένος, που υπάρχει και στους άνδρες, το υποδόριο λίπος και το δέρμα.
Η κατάσταση αυτή είναι πραγματικά αντιαισθητική, δεδομένου ότι οι άνδρες δεν μπορούν να κρύψουν το στήθος τους και έτσι συχνά γίνονται αντικείμενο πειραγμάτων και σχολίων.

gynaikomastia-prin.jpggynaikomastia-meta.jpg
Πριν την επέμβαση | Μετά την επέμβαση

Παρόμοια προβλήματα δημιουργούνται κατά την στράτευση και την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων, όπως επίσης σε κοινωνικές δραστηριότητες, κολύμπι, σπορ, διακοπές κ.λ.π.

ΤΥΠΟΙ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΣ

Αναλόγως του ιστού που υπερτρέφεται, μπορεί να χωριστεί σε δύο διαφορετικές κατηγορίες:

  • ψευδογυναικομαστία, όπου η μεγέθυνση μπορεί να οφείλεται
    • σε εναπόθεση λίπους, συνήθως λόγω γενικευμένης παχυσαρκίας
    • σε περίσσευμα δέρματος, μετά από απώλεια βάρους.
  • Αληθής γυναικομαστία, όπου η μεγέθυνση οφείλεται σε πραγματικό πολλαπλασιασμό των γαλακτοφόρων πόρων και του αδένος.

Αιτιολογία Αιτιολογία

Από τον ορισμό της η ψευδογυναικομαστία μπορεί να υπάρχει σε παχύσαρκα άτομα και να παραμείνει και μετά το αδυνάτισμα. Έτσι δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για άλλους αιτιολογικούς παράγοντες.
Αυτή είναι η μορφή της γυναικομαστίας που χρειάζεται να χειρουργηθεί χωρίς άλλη διερεύνηση.
Στην αληθή όμως γυναικομαστία προϋπάρχει μία ενδοκρινής διαταραχή, η οποία πρέπει να διερευνηθεί. Μετά την θεραπεία της αιτίας και εφ'όσον η γυναικομαστία παραμένει, τότε θα χρειαστεί να την χειρουργήσουμε.
Η διαταραχή αυτή μπορεί να είναι:

  1. Φυσιολογική, σαν αποτέλεσμα φυσιολογικών μεταβολών των ορμονών.
  2. Ενδογενής, από παθολογική δυσλειτουργία κάποιου ενδοκρινούς αδένος
  3. Εξωγενής, από εξωτερικούς παράγοντες, συνήθως τρόφιμα ή φάρμακα.


1. Φυσιολογική ενδοκρινική διαταραχή μπορεί να είναι:
Νεογνική: Διογκωμένοι μαστοί, που υπάρχουν σε μερικά νεογνά κατά την γέννησή τους. Οφείλεται στις μητρικές ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί σε μερικές εβδομάδες.

Εφηβική: Μικρή διόγκωση των μαστών μπορεί να παρατηρηθεί σε αρκετά αγόρια. Οφείλεται στην έκκριση των φυσιολογικώς αναπτυσσόμενων όρχεων και την έκκριση οιστρογόνων. Η διόγκωση είναι μικρή, δεν προκαλεί ψυχολογική διαταραχή, συνήθως εξαφανίζεται σε 1-3 χρόνια και δεν χρειάζεται χειρουργική θεραπεία.

Κλιμακτηριακή: Σε ηλικία, όπου οι γεννητικές λειτουργίες του ανδρός εξασθενίζουν, μπορεί σπανίως να εμφανισθεί δίογκωση των μαστών. Η ηλικία, στην οποία μπορεί να συμβεί αυτό, ποικίλει και χρειάζεται να γίνει ενδοκρινολογική διερέυνησις.

2. Ενδογενής ενδοκρινική διαταραχή:
Πλήρες ιστορικό, κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν για να βρεθεί η αιτιολογία της γυναικομαστίας. Δεν χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπισή τους, αλλά χρειάζεται πρώτα να θεραπευθεί η υπάρχουσα νόσος. Θα χρειαστεί να διερευνηθούν όλα τα όργανα που εκκρίνουν ορμόνες, όπως οι όρχεις, τα επινεφρίδια, ο θυρεοειδής, η υπόφυση και πιθανώς και άλλες καταστάσεις.

3. Εξωγενής ενδοκρινική διαταραχή
Παράγοντες εξωτερικοί, συνήθως φαρμακευτικά σκευάσματα, μπορούν να γίνουν αιτία για την γυναικομαστία. Τέτοια μπορεί να είναι:

Ορμόνες: Φάρμακα, που περιέχουν ορμόνες, μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση γυναικομαστίας.
Άλλα φάρμακα: που χημικά μοιάζουν με ορμόνες ή ο μηχανισμός δράσης τους δεν έχει επακριβώς προσδιοριστεί. Τέτοια είναι: το καρδιοτονωτικό διγοξίνη, τα διουρητικά και ανταγωνιστικαί της αλδοστερόνης, οι σπιροναλακτόντες, το αντιβιοτικό Γκριζεοφουλβίνη, η βιταμίνη D2, η Αμφεταμίνη, το αντιφυματικό φάρμακο Ισονιαζίδη, το διαγνωστικό ραδιενεργό Ιώδιο, το υποτασικό - ηρεμιστικό Ρεσερπίνη, τα αντιελμινθικά Φαινοθειαζίνες και ηρεμιστικά που περιέχουν Φεναγλυκοντάλ.

 

ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ, ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Λεπτομερείς πληροφορίες για την επέμβαση που σας ενδιαφέρει θα σας δοθούν από τον Δρ Σπύρο Β. Ιωαννίδη και το εξειδικευμένο και πρόθυμο προσωπικό του ιατρείου του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Ο κ. Ιωαννίδης θα σας συμβουλεύσει και θα σας προτείνει τον τύπο της επέμβασης για την περίπτωσή σας.

Πάνω απ' όλα επιθυμούμε να αισθανθείτε άνετα και να μας εμπιστευτείτε τους στόχους σας, τις προσδοκίες σας και τους προβληματισμούς σας. Το πιο σημαντικό μας επίτευγμα είναι να σας βοηθήσουμε να κατακτήσετε σωματική ευεξία και αυτοπεποίθηση.

Τα περισσότερα ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ μας πραγματοποιούνται σαν περιστατικά "μιάς ημέρας", μπορείτε δηλαδή να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα της επέμβασης.

 

Image